Current Affairs 25 February 2018

0
12
sridevi

1) Which is the first state in India where business and investment projects can now be cleared digitally, without any human interface?
1. Gujarat
2. Maharashtra
3. Kerala
4. Uttar Pradesh
5. Karnataka

Answer – 4. Uttar Pradesh

2) Which state government launched ‘Parivartan’, a scheme designed to address 10 issues in 46 developmental blocks of the state?
1. Punjab
2. Bihar
3. Jharkhand
4. Goa
5. Haryana

Answer – 5. Haryana

3) In which Indian state, “Centre for Agriculture”, with collaboration of Israeli expertise, is going to be inaugurated on March 7, 2018?
1. Assam
2. Mizoram
3. Gujarat
4. Odisha
5. Bihar

Answer – 2. Mizoram

4) Which State Government signed a Memorandum of Understanding (MOU) with Taoyuan City of Taiwan for better technology partnership in the state?
1. Andhra Pradesh
2. Gujarat
3. Telangana
4. Uttarkhand
5. Punjab

Answer – 3. Telangana

5) Which is the India’s first major railway station to be completely managed by women personnel?
1. Egmore railway station, Chennai
2. Thiruvananthapuram Central railway station, Thiruvananthapuram
3. KSR Bengaluru City railway station, Bengaluru
4. Gandhi Nagar railway station, Jaipur
5. Victoria Terminus railway station, Mumbai

Answer – 4. Gandhi Nagar railway station, Jaipur

6) Prime Minister Narendra Modi announced that a defence industrial production corridor worth Rs 200 billion will be established in _____________?
1. Bundelkhand
2. Jhansi
3. Dispur
4. Darjeeling
5. Mahoba

Answer – 1. Bundelkhand

7) India has ranked ______ out of 180 countries in the global Corruption Perceptions Index 2017, released by Transparency International?
1. 75th
2. 78th
3. 80th
4. 81st
5. 83rd

Answer – 4. 81st

8) Reserve Bank of India (RBI) has constituted an expert committee under the chairmanship of _________________ to look into a range of issues relating to classification of bad loans, rising incidents of frauds and effectiveness of audits?
1. Gary Oldman
2. YH Malegam
3. James Ivory
4. Alex Gibson
5. Richard King

Answer – 2. YH Malegam

9) Which State Cabinet approved long-term bauxite linkage policy that would help Vedanta’s Lanjigarh alumina refinery to source bauxite from government-owned Mining Corporation?
1. Madhya Pradesh
2. Maharashtra
3. Goa
4. Odisha
5. Karnataka

Answer – 4. Odisha

10) Indian government notified the revised Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA) between India and which other country?
1. Libya
2. Sudan
3. Kenya
4. Chile
5. Sweden

Answer – 3. Kenya

11) Who is the first Indian woman to fly a fighter aircraft solo?
1. Avani Chaturvedi
2. Bhawana Kanth
3. Mohana Singh
4. Chitra Devi
5. Radhikha Kishore

1. Avani Chaturvedi

13) Kalyan Singh Chouhan recently passed away. Who was he?
1. Teacher
2. Magician
3. Lawyer
4. Singer
5. Politician

Answer – 5. Politician

14) Shridevi recently passed away. Who was he?
1. Teacher
2. Magician
3. Lawyer
4. Singer
5. Actrees

Answer – 5. Actrees

sridevi

15) The India International Textiles Expo (IITExpo) has started in which city?

[A] New Delhi
[B] Kathmandu
[C] Kolkata
[D] Colombo

Correct Answer: D [Colombo ]

16) India has contributed how much amount of aid for rehabilitation work in cyclone-hit Tonga?

[A] $2 million
[B] $1.5 million
[C] $1.0 million
[D] $2.5 million

Correct Answer: C [$1.0 million]

17) First sale of electoral bonds via SBI to begin from which month of 2018?

A. March
B. April
C. June
D. August

Answer: Option A

18) Who will launch Amma Two-wheeler Scheme in Chennai?

A. Shri Ram Nath Kovind
B. Shri Banwarilal Purohit
C. Shri Arun Jaitley
D. Shri Narendra Modi

Answer: Option D

19) Indian government notified the revised Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA) between India and this country.

A. Libya
B. Sudan
C. Kenya
D. Chile

Answer: Option C

20) What is the theme of 7th edition of the Youth Festival 2018 in New Delhi?

A. Let Help Nation
B. Let Unite for Nation
C. Let Save Trees
D. Let Love Live

Answer: Option D

21) This country Successfully Test-Fires Dhanush Missile recently.

A. India
B. Pakistan
C. Sri Lanka
D. Denmark

Answer: Option A

22) In which Indian state, “Centre for Agriculture”, with collaboration of Israeli expertise, is going to be inaugurated on March 7, 2018?

A. Assam
B. Mizoram
C. Gujarat
D. Odisha

Answer: Option B

23) Which bank has launched Ombudsman Scheme for non-banking financial companies (NBFCs)?

A. HDFC
B. SBI
C. RBI
D. ICICI
Answer: Option C

24) With which bank India Signed $84 Million Loan For Water Supply In Bihar?

A. Reserve Bank of India
B. Asian Development Bank
C. State Bank of India
D. Federal Bank

Answer: Option B

25) This state government aims to double the valuation of its life sciences ecosystem to $100 billion in 10 years.

A. Manipur
B. Uttar Pradesh
C. Tamilnadu
D. Telangana
Answer: Option D

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here