Quantcast
Home / Current Affairs / Current Affairs Quiz 6th October 2017

Current Affairs Quiz 6th October 2017

1) The Union Cabinet has recently signed the Extradition Treaty between India and ___________ that would provide a legal framework for seeking extradition of terrorists and economic offenders.

(a) Oman

(b) Lithuania

(c) Iran

(d) Rwanda

(e) Croatia

 

(b) Lithuania

 

2) The 8th conference of the Association of SAARC Speakers and Parliamentarians (ASSP) was held recently in ______________.

(a) Sri Lanka

(b) Bangladesh

(c) India

(d) Pakistan

(e) Nepal

(a) Sri Lanka

 

3) Name the Digital payments firm that has recently announced its partnership with IRCTC Rail connect app which will allow customers book railway tickets using the former’s payment gateway.

(a) Oxigen

(b) Paytm

(c) Pay

(d) MobiKwik

(e) M-Paisa

(d) MobiKwik

 

4) Pakistan has recently appointed Vice-Admiral ___________ as new Chief of Naval Staff.

(a) Muhammad Zakaullah

(b) Hassan Ehasan Quraishi

(c) Zafar Mahmood Abbasi

(d) Mohammad Raza

(e) Mamnoon Hussain

(c) Zafar Mahmood Abbasi

5) Who has been appointed as the new Prime Minister of Mongolia?

  1. Norovyn Altankhuyag
  2. Jargaltulga Erdenebat
  3. Khaltmaagiin Battulga
  4. Ukhnaa Khurelsukh

(d) Ukhnaa Khurelsukh

6) Who is the First Indian Journalist to win Anna Politkovskaya Award?

  1. Gauri Lankesh
  2. Sudha Raghunathan
  3. Nithya Ramesh
  4. Vidhya Narayanan

(a) Gauri Lankesh

 

7) This country won its First Ever Wushu World Championship Gold?

  1. Australia
  2. Pakistan
  3. South Africa
  4. India

( d) India

 

8) What is the theme of 2017 World Space Week (WSW)?

  1. Space for Education
  2. Exploring New Worlds In Space
  3. Mysteries of the Cosmos
  4. Remote Sensing: Enabling our Future

(b)Exploring New Worlds In Space

 

9) Who is Most Followed World Leader on Twitter?

  1. Narendra Modi
  2. Donald Trump
  3. Pope Francis
  4. Barack Obama

(b)Donald Trump

 

10) IIT-Gandhinagar has developed which datasets to monitor weather conditions in South Asia?
a. Heat and cold waves
b. Precipitation
c. Temperature and Drought
d. All of the above

d. All of the above

 

11) Who launches Mata Amritanandamayi Math Project Jeevamritham in Kerala?

A.President Ram Nath Govind

B.Shri Naresh Iyer

C.Shri Vijay Prakash

D.Shri Arun Jaitley

 

A.President Ram Nath Govind

 

12) Who is sworn in as Governor of Tamil Nadu ?

A.Banwarilal Purohit

B.Surijith Singh

C.Banarala Nithya

D.Sukumar Suresh Rajan

 

A.Banwarilal Purohit

 

13) Gauri Lankesh was awarded which prize posthumously?

(A) Al-Gaddafi International Prize for Human Rights

(B) Anna Politkovskaya Award

(C) Leipzig Human Rights Award

(D) Brandeis Medal

(B) Anna Politkovskaya Award

 

14) The national ‘Engineers’ Day was observed across the nation on _________

 

A). 15 September

B). 16 September

C). 17 September

D). 18 September
A). 15 September

 

15) Indian women’s boxing’s first foreign coach has resigned after just one month of appointment. Name her.

A). Duanne Olivier

B). Stephane Cottalord

C). Heino Kuhn

D). Lonwabo Tsotsobe

 

B). Stephane Cottalord

 

16) Which athlete has authored the book titled ‘Unstoppable: My Life So Far’ ?

A). Serena Williams

B). Venus Williams

C). Maria Sharapova

D). Sania Mirza

 

C). Maria Sharapova

 

17) Who was elected as Chair of Ethics Commission of the International Olympic Committee (IOC) for a four-year term?

A). Dick Gregory

B). Leslie Thng

C). Youssoupha Ndiaye

D). Ban Ki-moon

 

D). Ban Ki-moon

18) __________has inked an agreement with microfinance industry association Sa-Dhan to develop digital ecosystem for India’s unbanked segment.

A). Axis Bank

B). Dutch Bank

C). HSBC Bank

D). YES Bank

 

C). HSBC Bank

19) Which company has been recognised in Fortune’s annual list of the top 50 companies that are changing the world?

A). JPMorgan Chase

B). Infosys

C). Microsoft

D). TCS

 

D). TCS

20) Indian economist ___________ has grabbed Balzan Prize by International Balzan Prize Foundation.

A). Bina Agarwal

B). Kavita Kogure

C). Roopa Kudva

D). Nisha Dutt

 

A). Bina Agarwal

21) Which bank has bagged the first prize under the Rajbhasha Kirti Puraskar (Region C) for the year 2016-17?

A). Vijaya Bank

B). Indian Bank

C). IndusInd Bank

D). Karur Vysya Bank

 

A). Vijaya Bank

22) Which e-commerce major website has developed India’s first ‘anti-theft’ packaging to secure goods from in-transit theft and tampering?

A). Flipkart

B). e-Bay

C). Amazon

D). Myntra

 

A). Flipkart

23) The Indian contingent of swimmers have won _____medals including 8 gold medals at the 9th Asian Agegroup Aquatic Championship.

A). 41

B). 43

C). 45

D). 47

 

D). 47

24) Which country’s nationality has been named the best in the world for sixth time in a row according to Kochenov Quality of National Index?

A). US

B). Germany

C). France

D). Denmark

 

B). Germany

 

Facebook Comments

About manisha

Check Also

Anupam Kher

Current Affairs Quiz 13th October 2017

1. On October 10, 2017, which State/UT unveiled a new policy regarding Internet of Things …

Fiffa World CUp

Current Affairs Quiz 12th October 2017

1. Visa on October 10, 2017, signed an agreement with which State government to boost …

World Economic

Current Affairs Quiz 11th October 2017

(1) According to World Economic Outlook by the International Monetary Fund (IMF), what is the …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *