MCQ For CULTURAL HERITAGE OF INDIA

0
57

1. Which are the first cereals grown by Indians
a. Race
b. Sugarcane
c. Wheat and barly
d. None of these
Ans : C

2. The name Inida was derived from the river name
a. Ganga
b. Kaveri
c. Sindhu
d. Krishna
Ans : C

3. Which is first Indus Site
a. Mohanjedaro
b. Harappa
c. Lothal
d. Banavali
Ans : B

4. In which year the Harappan Site was excavated
a. 1921
b. 1920
c. 1922
d. 1923
Ans : A

5. Who is the archeologist, Harappan Site was discovered
a. R.D Banarjee
b. D. R Sanhi
c. T.K Taper
d. None of these
Ans : B

6. Harappa was located on the river
a. Sindhu
b. Ganga
c. Ravi
d. None of these
Ans : C

7. Mohanjedaro was excavated in year
a. 1922
b. 1923
c. 1924
d. 1925
Ans : A

8.Where was Mohanjedaro situated
a. Lothal
b. Hariyana
c. Larkhana
d. Panjab
Ans : C

9.Mohanjedaro was excavted by
a. R. D Banarjee
b. D. R Sahni
c. Dr. Sukarno
d. None of these
Ans : A

10.The word Mohanjedaro in Sindi Language means
a. Culture
b. Knowledge
c. Excavation
d. Mount of dead
Ans : D

11.Where is Banwali situated
a. Harappa
b. Gujarath
c. Panjab
d. Hariyana
Ans : D

12.In which year Kalibagab was excavated
a. 1923
b. 1924
c. 1930
d. 1953
Ans : D

13.Who is the archelogist of Kalibagan
a. A. Ghosh
b. T.K Tapper
c. Y.D Sharma
d. S.R Roa
Ans : A

14.Which is first manmade port in the world.
a. Quilon
b. Lothal
c. Muzris
d. None of these
Ans : B

15. Which is known as 18 days of Battle
a. Battle of Kurukshetra
b. Battle of Hidaspus
c. Battle of Paniput
d. None of these
Ans : A

16. Manusmrithi was translated into English by
a. Macauely
b. J.S Mill
c. William Jones
d. Max Muller
Ans : C

17. Who used iron for the first time in India
a. Dravidens
b. Aryans
c. Portughese
d. None of these
Ans : B

18. Who translated Arthasastra into English
a. Manu
b. Symasastri
c. Max Muller
d. None of these
Ans : B

19. Who was the founder of Jaimism
a. Swami Vivekananda
b. Kirthi Varman
c. Vardhamana Mahavira
d. None of these
Ans : C

20. The word ‘Jaina’ was derived from the word
a. Jeena
b. Jyna
c. Jina
d. Jana
Ans : C

21. The word ‘Jina’
a. Power
b. Jictory
c. Wisdom
d. Conqueror
Ans : D

22. Who was the father of vardhamana Mahavira
a. Sidhartha
b. Varthmana varagunan
c. Kirthivarman
d. None of these
Ans : A

23. Jain Sacred texts are called
a. Sungas
b. Angas
c. Hymns
d. None of these

Ans : B

24. How many World Heritage Sites are there today
a. 930
b. 934
c. 935
d. 936
Ans : D

25. The world Heritage fund was created on
a. 1972
b. 1970
c. 1973
d. 1974
Ans : A

26. Buddhism originated in
thth
a. 7 and 8 C.BC
th
b. 6 C.BC
c. 5th C.BC
d. 3rd C.BC
Ans : B

27. Who was the founder of Buddhism
a. Chatrapati shivaji
b. Gautama Buddha
c. Vikramaditya II
d. None of these
Ans : B

28. Buddha’s Birth Place now is known as
a. Nepal
b. Buttan
c. Prinla
d. None of these
Ans : C

29. Buddhas original name was
a. Manu
b. Subhodana
c. Sidhartha
d. None of these
Ans : C

30. Who wrote Thirukural
a. Avvayar
b. Thiruvallur
c. Nakkinar
d. Tolkappier
Ans : B

31. Who was the first victory of the protughese in the East?
a. Francisco d’Almeda
b. Pedro Alvaraz carbol
c. Albuquerque
d. Vasco da Gamma

Ans : A

32. Which place is known as the gate of ancient India
a. Mahodayapuram
b. Muziris
c. Kozhikode
d. Quilon
Ans : B

33. About 3000 BC human civilization definitely existed in
a. India
b. Australia
c. America
d. No where
Ans : A

34. The striking feature of the Indus Valley Civilization was
a. Rural settlement
b. Civic organization
c. Sea transport
d. Industries
Ans : C

35. Which Mughal Emperor’s tomb was not in India
a. Akbar
b. Jahangir
c. Shajahan
d. Humayun
Ans : B

36. The Nagara Style of temple architecture is associated with
a. North India
b. South India
c. East India
d. West India
Ans : A

37. Who wrote Gita Govinda
a. Jayadeva
b. Tuka Ram
c. Tulsi Das
d. Purandava Das
Ans : A

38. The 1885 Congress session was held at
a. Gokuldas Tejpal Sankrit Pathsala Had
b. Gowalia tank
c. Victoria Hall
d. Brabooousne Satadium

Ans : A

39. Gandhara School of art came into existence
a. Hinayana sect
b. Mahayana sect
c. Jainism
d. Independence Ajivikas

Ans : B

40. Who wrote Poverty and UnBritish Rule in India
a. Dadabai Navaroji
b. R.C Datt
c. Charlies Wood
d. M.N Roy
Ans : A

41. The year of Battle of Plassey.
a. 1758 June 16
b. 1757 June 13
c. 1756 June 13
d. 1750 june 13
Ans : C

42. What is the original name of Shershah
a. Salim
b. Hameed
c. Farid
d. None of these
Ans : C

43. Who was the tutor of Shivaji
a. Dadaji kondadev
b. Shershah
c. Birbal
d. None of these
Ans : A

44. The year of first Maratha was
a. 1775 – 1782
b. 1776 – 1783
c. 1777 – 1782
d. 1774 – 1782
Ans : A

45. The Marath Script was known as
a. Peshurascript
b. Modiscript
c. Shivaji scipt
d. None of these
Ans : B

46. Peshwaship was abolished in the year
a. 1812
b. 1815
c. 1816
d. 1818
Ans : D

47. Who was the last Peshuea
a. Balaji Wishwanath
b. Baji Roa I
c. Baji Roa II
d. None of these

Ans : C

48. The Source of Swastika symbol
a. Indus Valley
b. Silent valley
c. Dravidians
d. None of these
Ans : A

49. Meter Scale has been discovered from
a. Harappa
b. Banawali
c. Chandudaro
d. Kalibagan
Ans : A

50. Weapon never used by the Induspeople
a. Sword
b. Knife
c. Spade
d. None ofthese
Ans : A

51. What was the Major Industry in Chandudaro?
a. Bead making
b. Textiles
c. Tread Making
d. Craft Work
Ans : A

52. The word ‘Sindhan’ used by the Indus people denoted
a. Silk
b. Iron
c. Cotton
d. Copper
Ans : C

53. Evidence of Fractional burial has been excavated from
a. Lothal
b. Kot Siji
c. Banaueali
d. Harappa
Ans : D

54. The word “Godhume” used in the vedic period denoted
a. Rice
b. Wheat
c. Cereals
d. None of these
Ans : B

55. ‘Yava’ denoted
a. Wheat
b. Rice
c. Barley
d. None of these
Ans : C

56. Vedic term ‘Sita’ denoted
a. Battle field
b. Paddy field
c. Ploughed field
d. None of these
Ans : C

57. Who established the city of Pattalyputhra?
a. Ajatasantru
b. Ajastru
c. Bimbisara
d. None of these
Ans : A

58. The Greek historian who wrote about Alexander’s Indian invasion
a. Socrates
b. Arien
c. Ajastru
d. None of these
Ans : B

59. Who wrote Charaka Samhitha
a. Kautiliya
b. Charaka
c. Aryabatta
d. None of these
Ans : B

60. Who is the Sanskrit Scholar in the court of Chandragupta
a. Bimbisara
b. Ariean
c. Amarsimba
d. None of these
Ans : C

61. Who wrote Tamil Ramayana
a. Kalidas
b. Karikala
c. Seikkilas
d. Kambar
Ans : D

62. Who wrote “Raja Tharangini”
a. Kambar
b. Kalidas
c. Karikala
d. None of these
Ans : D

63. The famous astronomer who wrote Brihat Samhitha
a. Pliny
b. Varahamithra
c. Parrin
d. None of these

Ans : B

64. Who wrote Arthasasthra
a. Kautiliya
b. Birbal
c. Kambar
d. None of these
Ans : A

65. Who was the first leader of Kalinga in I century A.D
a. Karikala
b. Charaka
c. Kharauel
d. Chola Raja
Ans : A

66. Who wrote the “Kumara Sambavam”
a. Kambar
b. Seikkilas
c. Kalidas
d. None of these
Ans : C

67. Who was considered the lord of Vedas
a. Surya
b. Varuna
c. Indra]
d. None of these
Ans : B

68. Who built “Brihadeshwara Temple”
a. Ashok
b. Raja Raja I
c. Rajendra Chola
d. None of these
Ans : B

69. Where was Brihadeshwara Temple situvated
a. Madhura
b. Kaveripattanam
c. Jaipur
d. Tanjavore
Ans : D

70. The other name of Brihadeshwara Temple
a. Rajarajeswara temple
b. Madhurai Temple
c. Cholapuram Temple
d. None of these
Ans : A

71. Who was the founder of Pallava dynasty
a. Raja Raja I
b. Karikala
c. Simhavishnu
d. None of these

Ans : C

72. Who was the founder of Chalukya dynasty
a. Pullikeshin I
b. Pullikeshin I I
c. Kethivarman
d. None of these
Ans : A

73. Who was the last greatest ruler of Chalukya dynasty
a. Pullikeshin I I
b. Pullikeshin I
c. Kirthivarman
d. None of these
Ans : C

74. Where was Ambar Palace situvated
a. Hariyana
b. Rajastan
c. Sikim
d. Thripura
Ans : B

75. Who was the last king of Sunga dynasty
a. Pushyamithra
b. Agnimithra
c. Devabutti
d. None of these
Ans : C

76. Golden Temple was situated in
a. Amritsar
b. Gurudwara
c. Thripura
d. None of these
Ans : A

77. Who was the founder of Mourya dynasty
a. Karikala
b. Raja Raja
c. Chandragupta Mourya
d. None of these
Ans : C

78. What is the nick name of Asoka
a. Sidhartha
b. Darmapriyan
c. Devanampriya Priyadassin
d. All of the above
Ans : C

79. The greatest work of the Tamil literature of the Sanfam age
a. Thirukural
b. Tholkappiyam
c. Pathittupath
d. All of the above
Ans : B

80. Which was the main seaport of Pandyas
a. Vanchi
b. Muzaris
c. Korkai
d. None of these
Ans : C

81. Which was the main seaport of Cholas
a. Kaveripattanam
b. Muzaris
c. Korkai
d. Vanchi
Ans : A

82. ‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐is the description of the love story of Kovalan and Kannaki
a. Akamnannuru
b. Pathittupath
c. Manusmrithi
d. Silapatigaram
Ans : D

83. “Bharatham” was a Tamil Version of Mahabharata Sung by ‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐
a. Tholkapiyam
b. Perundevanar
c. Ilango Adikal
d. None of these
Ans : B

84. Which is known as “Tamil Bible”
a. Tholkapiyam
b. Pathittupath
c. Silapatigaram
d. Thirukuaral
Ans : D

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here