Asian Games : Latest Current Affairs Questions and Answer

Q1. This year’s Asian Games, also known as Jakarta Palembang 2018, concluded in the Indonesian cities of Jakarta and Palembang. It was the second time when Jakarta hosted the sports games after ____________.
a) 1962
b) 1965
c) 1960
d) 1967
e) 1969
ANS:1962

Q2. Name the sportsperson who won the first gold medal account for India in the recently concluded Asian Games 2018.
a) Sushil Kumar
b) Bajrang Punia
c) Vinesh Phogat
d) Sakshi Malik
e) Kavita Devi
ANS:Bajrang Punia

Q3. India got its second Gold medal when Vinesh Phogat defeated Japan’s Yuki Irie and became the first Indian woman wrestler to win gold in the Asian Games. She won in _____________.
a) Greco Roman Wrestling 55 kg
b) Greco Roman Wrestling 59 kg
c) Freestyle 55 kg category
d) Freestyle 50 kg category
e) None of the given options is true
ANS:Freestyle 50 kg category

Q4. Rahi Sarnobat who recently won Gold Medal at the Asian Games 2018 in Indonesia is related with which sports?
a) Sepaktakraw
b) Table Tennis
c) Shooting
d) Wrestling
e) Archery
ANS:Shooting

Q5. Indian gold medal winning players Sawarn Singh, Dattu Bhokanal, Om Prakash and Sukhmeet Singh at the Asian Games 2018 are related with which of the following sports?
a) Rowing
b) Wrestling
c) Table Tennis
d) Volleyball
e) Boxing
ANS: Rowing

Q6. In which of the following events, India’s Tejinder Pal Singh Toor won the Gold medal at the 18th Asian Games in Indonesia?
a) Javelin Throw
b) Discus Throw
c) Shot Put
d) Racing
e) Wrestling
ANS:Shot Put

Q7. Hima Das, Dutee Chand and Muhammed Anas had won Silver medals in which of the following sporting events in Asian Games 2018 in Indonesia?
a) Sepak Takraw
b) Table Tennis
c) Volleyball
d) Racing
e) Javelin Throw
ANS:Racing

Q8. Name the Indian javelin thrower who became the first-ever Indian to win a gold medal at the Asian Games.
a) Rajesh Bind
b) Neeraj Chopra
c) Devendra Jhajharia
d) Kashinath Naik
e) Narender Ranbir
ANS:Neeraj Chopra

Q9. India’s 28-year-old sprinter Manjit Singh won the gold medal in the men’s ____________ at the 2018 Asian Games.
a) 400m event
b) 800m event
c) 200m event
d) 100m event
e) 1200m event
ANS:800m event

Q10. Swapna Barman created history by becoming the first Indian heptathlete to win an Asian Games gold in Indonesia. The women’s outdoor heptathlon consists of how many events?
a) 3
b) 5
c) 9
d) 6
e) 7
ANS:7

Q11. Name the Indian athlete who claimed the gold medal in the men’s 1500m event in the Asian Games 2018 in Jakarta, Indonesia.
a) Manjit Singh
b) Jinson Johnson
c) Dutee Chand
d) Muhammed Anas Yahiya
e) Arokia Rajiv
ANS:Jinson Johnson

Q12. In which of the following event, India has won gold recently that included quartet of Hima Das, Raju Poovamma, Saritaben Laxmanbhai Gayakwad and Vismaya Koroth?
a) men’s 4X200 metre event
b) men’s 2X400 metre event
c) women’s 2X400 metre event
d) women’s 4X400 metre event
e) men’s 4X400 metre event
ANS:women’s 4X400 metre event

Q13. Name the India’s 22-year-old boxer who defeated 2016 Olympic champion Hasanboy Dusmatov in the men’s 49kg final to bag gold at the Asian Games 2018.
a) Vikas Krishan Yadav
b) Amit Panghal
c) Shiva Thapa
d) Gaurav Solanki
e) Satish Kumar
ANS:Amit Panghal

Q14. India’s 60-year-old Pranab Bardhan and 56-year-old Shibnath Sarkar won the men’s pair bridge event to bag the country’s first-ever gold in bridge at the Asian Games. The card game has been featured as a sport at the Asian Games for the first time in the __________ edition.
a) 2014
b) 2010
c) 2018
d) 2006
e) 2002
ANS:2018

Q15. The 18th Asian Games 2018 concluded recently in Indonesia. What was the total number of medals won by India in this championship?
a) 72
b) 61
c) 69
d) 75
e) 59
ANS:69

Q16. Name the Player who has been named as the Most Valuable Player (MVP) of the recently-concluded 18th edition of the Asian Games.
a) Sir John Hood
b) Tarek Farahat
c) Ruigang Li
d) Daniela Riccardi
e) Ikee Rikako
ANS:Ikee Rikako

Q17. In Asian Games 2018, total how many Gold Medals were won by India?
a) 10
b) 24
c) 15
d) 30
e) 19
ANS:15

Q18. What was/were the official mascots of the 2018 Asian Games?
a) Bhin Bhin
b) Kaka
c) Atung
d) All (a), (b), and (c)
e) Only (a) and (b)
ANS:All (a), (b), and (c)

Q19. China was on top of the medal tally of Asian games 2018 with how many gold medals?
a) 65
b) 132
c) 122
d) 156
e) 116
ANS:132

Q20. It was the 1st time that Indian Kabaddi Team could not win Gold. It lost to which of the following country in Semifinal to settle for Bronze medal in Asian Games 2018?
a) Pakistan
b) South Korea
c) Iran
d) China
e) Japan
ANS: Iran

Q21. India ended its Asian Games Campaign with how many gold medals?

a) 14
b) 13
c) 7
d) 15
ANS: (d) 15

Q22. Who has become the first Indian woman to win a gold medal in shooting at the Asian Games?
a) Manu Baker
b) Rahi Sarnobat
c) Anjum Moudgil
d) Heena Sidhu
ANS:(b) Rahi Sarnobat

Q23. Who became the first Indian woman wrestler to win a gold medal at the Asian Games?
a) Geeta Phogat
b) Vinesh Phogat
c) Sakshi Malik
d) Pooja Dhanda
ANS:(b) Vinesh Phogat

Q24. Which Indian became the first badminton player to win silver in Asian Games?
a) PV Sindhu
b) Saina Nehwal
c) Srikanth Kidambi
d) HS Prannoy
ANS:(a) PV Sindhu

Q25. Who has become the first Indian javelin thrower to win an Asiad gold?
a) Muhammed Anas
b) Tajinder Pal Singh
c) Dutee Chand
d) Neeraj Chopra
ANS:(d) Neeraj Chopra

Q26. Who is the first Indian to win an Asiad gold in the women’s heptathlon event?
a) Soma Biswas
b) Dutee Chand
c) Swapna Barman
d) Hima Das
ANS:(c) Swapna Barman

Q27. Who won India’s first silver medal in Kurash at the 18th Asian Games in Indonesia?
a) Pinky Balhara
b) Malaprabha Yallapa Jadav
c) Neena Varakil
d) Sudha Singh
ANS:(a) Pinky Balhara

Q28. Who became the only second singles player to win an Asiad bronze in badminton at the 18th Asian Games?
a) PV Sindhu
b) Srikanth Kidambi
c) Saina Nehwal
d) Rohan Bopanna
ANS:(c) Saina Nehwal

Q29. Which two Indian players won gold in the tennis men’s doubles finals at Asian Games 2018?
a) Rohan Bopanna and Yuki Bhambri
b) Ramkumar Ramanathan and Divij Sharan
c) Divij Sharan and Rohan Bopanna
d) Somdev Devvarman and Ramkumar Ramanathan
ANS:(c) Divij Sharan and Rohan Bopanna

Q30. Which nation won gold in the women’s Kabaddi final at Asian Games 2018?
a) Iran
b) Afghanistan
c) India
d) South Korea
ANS:(a) Iran

Q31. Who has become the youngest shooter to win silver in the men’s double trap event in Asian Games 2018?
a) Deepak Kumar
b) Lakshay Sheoran
c) Shardul Vihan
d) Sanjeev Rajput
ANS:(c) Shardul Vihan

Q32. Which nation played host to the 2018 Asian Games?
a) Vietnam
b) India
c) Indonesia
d) Malaysia
ANS:(c) Indonesia

Q33. Which Indian athlete won the gold medal in men’s shot put with a record-breaking performance?
a) M. Sreeshankar
b) Tajinder Pal Singh
c) Muhammed Anas
d) Chethan Balasubramanya
ANS:(b) Tajinder Pal Singh

Q34. Who won India’s first medal in 20 years in a women’s 100 event?
a) Hima Das
b) Anu Raghavan
c) Fouaad Mirza
d) Dutee Chand
ANS:(d) Dutee Chand

Q35. Who is the only Indian boxer to win gold at Asian Games 2018?
a) Vikas Krishnan
b) Amit Panghal
c) Vijender Singh
d) Sushil Kumar
ANS:(b) Amit Panghal

Q36. Who became the oldest man in Indian contingent to win a medal at the 18th Asian Games?
a) Pranab Bardhan
b) Shibhnath Sarkar
c) Gopinath Manna
d) Jaggy Shivdasani
ANS:(a) Pranab Bardhan

Q37. Fouaad Mirza became the first Indian to win an Asian Games individual medal since 1982 in which sporting event?
a) Wushu
b) Equestrian
c) Sepaktakraw
d) Bridge
ANS:(b) Equestrian

Q38. Who was India’s flag bearer during the closing ceremony of the Asian Games 2018?
a) Neeraj Chopra
b) Rani Rampal
c) Rahi Sarnobat
d) Swapna Barman
ANS:(b) Rani Rampal

Leave a Comment