Current Affairs Questions July 21 to July 31

( 1 ) Question: At which place the Union Minister of State (Independent Charge) for AYUSH Shri Shripad Yesso Naik laid the foundation stone of the 2nd Phase of Construction of North East Institute of Ayurveda & Homeopathy (NEIAH) at NEIAH Campus?
(a) Guwahati
(b) Shillong
(c) Imphal
(d) Gangtok
Answer: b

( 2 ) Question: Where did the third BRICS Film Festival, 2018 held?
(a) Shanghai
(b) Goa
(c) Rio de Janeiro
(d) Durban
Answer: d

( 3 ) Question: India’s ‘Bhanita Das’ was conferred with the Best Actress Award in the third BRICS Film Festival 2018. For which film was she awarded ?
(a) Newton
(b) Village Rockstar
(c) Secret superstar
(d) Sanjir
Answer: b

( 4 ) Question: How much field has been allocated to India in the Central Indian Ocean Basin for the mining of polymetallic nodules by the International Seed Bid Authority?
(a) 50,000 square kilometers
(b) 100,000 square kilometers
(c) 150,000 square kilometers
(d) 1,75,000 square kilometers
Answer: c

( 5 ) Question: How many rupees postal stamps were issued by the Indian postal department in Bandipur, Karnataka on July 29, 2018 on the occasion of Global Tiger Day?
(a) 10 rupees
(b) 20 rupees
(c) 25 rupees
(d) 50 rupees
Answer: c

( 6 ) Question: Which film is based on the the story of Abhimanyu, written by the Bengali writer, Ramapada Chaudhary who died recently ?
(a) Do Aankhe Barah Haath
(b) Kagaz ke Phool
(c) Ek Doctor ki Maut
(d) Mera Nam Joker
Answer: c

( 7 ) Question: Which Indian company is first time manufacturing vehicle for the Russian Smerch Multi-Barrel Rocket launchers (MBRL), which will replace the Russian vehicle?
(a) Tata Motors
(b) Reliance Defense
(c) Ashok Leyland
(d) Mahindra and Mahindra
Answer: c

( 8 ) Question: Considering the stress in the thermal power plant, the Central Government has constituted a high level committee under the chairmanship of:
(a) Secretary, Ministry of Power
(b) Cabinet Secretary
(c) Deputy Chairman of the NITI Aayog
(d) India’s Chief Economic Advisor
Answer: b

( 9 ) Question: Which of the following received the award for being the ‘best performing primary lending institution’ under the credit-linked subsidy scheme for the EWS (economically weaker sections) and LIG (low income group) category under the ‘Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY)?
(a) HDFC
(b) LIC Housing Finance
(c) SBI
(d) Indiabulls Housing
Answer: a

( 10 ) Question: Wendy Tuck became the first female skipper to win a round-the-world yacht race, after clinching overall victory in the Clipper 2017-18 event on July 29. She belongs to:
(a) Australia
(b) UK
(c) canada
(d) USA
Answer: a

( 11 ) Question: In which wild grass the scientists have discovered the chemical with antibiotic properties?
(a) Hordeum leporinum
(b) Echinochloa crus-galli
(c) Arabidopsis thaliana
(d) Cynodon dactylon
Answer: c

( 12 ) Question: The India Meteorological Department has launched a system that provides information of lightning strikes across the country every 15 minutes. The information is updated on the IMD website based on data from:
(a) INSAT-3D
(b) Insat-3D
(c) GSAT-6A
(d) INSAT-4E
Answer: a

( 13 ) Question: On which date was the International Tiger Day held?
(a) July 26
(b) July 27
(c) July 28
(d) July 29
Answer: d

( 14 ) Question: More than 10 people died on July 29, 2018 after an earthquake at Lombok Island. In which country is this island located?
(a) Japan
(b) Indonesia
(c) Thailand
(d) Italy
Answer: b

( 15 ) Question: The first successful inter-state translocation of a pair of tigers was complted in June 2018 between which two places?
(a) From Kanha National Park (Madhya Pradesh) to Satkhosia Tiger Reserve (Odisha)
(b) From Achanakmar Tiger Reserve (Chhattisgarh) tp Nagarhol Tiger Reserve (Karnataka)
(c) From Sariska Tiger Reserve (Rajasthan) to Pench Tiger Reserve (Maharashtra)
(d) From Buxa Tiger Reserve (West Bengal) to Indravati Tiger Reserve (Chhattisgarh)
Answer: a

( 16 ) Question: Which of the following has launched the ‘Mission Satyanishta’?
(a) ONGC
(b) Indian Railway
(c) CBI
(d) Union Ministry of Power
Answer: b

( 17 ) Question: Which country was affected by Typhoon Jongdari in the last week of July 2018?
(a) Taiwan
(b) South Korea
(c) Indonesia
(d) Japan
Answer: d

( 18 ) Question: Which two countries were fighting for the border town of Badme, which has been settled now?
(a) Kenya and Nigeria
(b) Ethiopia and Eritrea
(c) Somalia and Ethiopia
(d) Nigeria and Eritrea
Answer: b

( 19 ) Question: Which country has been designated by the World Meteorological Organization as the flash flood forecasting centre for Asian nations?
(a) India
(b) Thailand
(c) Sri Lanka
(d) Vietnam
Answer: a

( 20 ) Question: At what place did Prime Minister Narendra Modi address the ‘Transforming Urban Landscape’ event on July 28, 2018?
(a) Bhopal
(b) Lucknow
(c) Patna
(d) Varanasi
Answer: b

( 21 ) Question: On which day was World Hepatitis Day observed?
(a) July 26
(b) July 27
(c) July 28
(d) July 25
Answer: c

( 22 ) Question: What was the theme of the World Hepatitis Day 2018?
(a) Access to Health Center for All
(b) Test-Treat-Hepatitis
(c) Hepatitis is not untouchable
(d) Hepatitis-patient need human touch
Answer: b

( 23 ) Question: At which place did Union Minister Shri Dharmendra Pradhan lay foundation stone for permanent campus of National Skill Training Institute (NSTI) for Women on July 28, 2018?
(a) Panipat
(b) NOIDA
(c) Mohali
(d) Mathura
Answer: c

( 24 ) Question: Union Minister of Petroleum & Natural Gas and Skill Development Shri Dharmendra Pradhan launched “Go whats That” in Chandigarh on July 28, 2018. what is this?
(a) In-phone Guide and Mobile Application
(b) Skill training course for women
(c) Energy Security Campaign
(d) Daily Yoga practice
Answer: a

( 25 ) Question: Which of the following mission has discovered the lake of water in liquid form on the planet Mars?
(a) Mars Odyssey
(b) Mars Orbiter Mission
(c) maven
(d) Mars Express
Answer: d

( 26 ) Question: The West Bengal Legislative Assembly on July 26, 2018 passed a proposal to change the name of the state to:
(a) Bengal
(b) Bungla
(c) United Bengal
(d) Bengali
Answer: b

( 27 ) Question: At which place the museum of all the Prime Ministers of India will be constructed?
(a) Teen Murti Bhawan
(b) National Museum
(c) Indira Gandhi National Art Center
(d) Gandhi Smriti – Darshan Smriti
Answer: a

( 28 ) Question: The Trafficking of Persons (Prevention, Protection and Rehabilitation) Bill, 2018 which was passed by Lok Sabha on July 26, 2016, provides for a Relief and Rehabilitation Committee and Rehabilitation Fund with initial corpus of
(a) One crore rupees
(b) Five crore rupees
(c) Ten crores rupees
(d) Twenty crore rupees
Answer: c

( 29 ) Question: On which subject has the Justice BN Shrikrishna committee submitted its report to the Central Government on July 27, 2017?
(a) Mob lynching
(b) Data protection
(c) Assam citizenship
(d) NPA crisis of banks
Answer: b

( 30 ) Question: What is ‘Edge TPU’, which was recently in the news?
(a) Artificial chip developed by Google
(b) Artificial chip developed by Microsoft
(c) Artificial chip developed by Apple
(d) Artificial chip developed for spacecraft by Space X
Answer: a

( 31 ) Question: Which country’s firm has developed SATO latrine for developing countries in collaboration with UNICEF, which is cheaper and also protects against diseases?
(a) Israel
(b) UK
(c) South Korea
(d) Japan
Answer: d

( 32 ) Question: In order to promote MSME in the state, with whom ,the Uttar Pradesh government on July 26, 2018, signed Memorandum of Understanding (MoU)?
(a) Asian Development Bank
(b) Policy Commission
(c) NSE-BSE
(d) LIC
Answer: c

( 33 ) Question: The USFDA (United States Drug Administration) has approved a drug to prevent the recurrence of malaria. What is the name of that drug?
(a) Tafenoquine
(b) Isoniazid
(c) Rifampicin
(d) Ethambutol
Answer: a

( 34 ) Question: Imran Khan’s party has emerged the single largest party in the Pakistan general election held on July 25. What is the name of his party?
(a) Pakistan Tehreek-e-Insaf
(b) Pakistan Muslim League (I)
(c) Pakistan People’s Party (I)
(d) Pak Sarjameen Party
Answer: a

( 35 ) Question: Who is the author of the recently released book ‘Devil’s Advocate-The Untold Story’?
(a) Shashi Tharoor
(b) Pranab Mukherjee
(c) Chandan Mitra
(d) Karan Thapar
Answer: d

( 36 ) Question: Which one of the following temples decided not to perform arjitha sevas on July 27, 2018 during lunar eclipse?
(a) Sabarimala Temple
(b) Tirumala temple
(c) Meenakshi Temple
(d) Jagannath temple
Answer: b

( 37 ) Question: Which two Indians have been announced to be conferred with Ramon Magsaysay Award for the year 2018?
(a) Sanjeev Chaturvedi and Wilson Vejwada
(b) T-M-Krishna and Bharat Bhavani
(c) Sonam Wangchuk and Bharat Bhatvani
(d) Wilson Vejwada and Sonam Wangchuk
Answer: c

( 38 ) Question: Where is the Buckingham Canal located in India which was in the news recently?
(a) Andhra Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Uttarakhand
(d) Rajasthan
Answer: a

( 39 ) Question: Bhabha-Newton partnership is associated with:
(a) India-Germany
(b) Indo-UK
(c) India-USA
(d) India-Israeli
Answer: b

( 40 ) Question: Recently, the ‘Negotiable Instruments (Amendment) Bill 2018′ was passed by the Parliament. According to this bill, what will be the maximum amount of interim compensation in case of check bounce?
(a) 10 percent of the check amount
(b) 15 percent of the check amount
(c) 20 percent of the check amount
(d) 25 percent of the check amount
Answer: c

( 41 ) Question: Recenlty scientists have spotted what they said appears to be a sizeable salt-laden lake under ice on:
(a) Venus
(b) Jupiter
(c) Saturn
(d) Mars
Answer: d

( 42 ) Question: Two mountain gorillas have been born in Virunga National Park. In which country is this park located?
(a) In South Africa
(b) In Kenya
(c) In DR Congo
(d) In Brazil
Answer: c

( 43 ) Question: In Football, Benjamin Pavard’s stunning strike against Argentina has been voted the best goal of the FIFA World Cup that was held in Russia recently. Which national team did Benjamin Pavard represented in FIFA world cup 2018?
(a) France
(b) Croatia
(c) England
(d) Belgium
Answer: a

( 44 ) Question: According to the Union Minister of Defense ( State of ), in 2017 China has spent 1.9 per cent of its the GDP on defense. What was India’s defense spending in comparison to GDP in the year 2017?
(a) 1.7 percent
(b) 1.5 percent
(c) 2.2 percent
(d) 2.5 percent
Answer: d

( 45 ) Question: According to the Union MSME Ministry, which product has been the highest exports grosser (in terms of value) by Khadi and Village Industries in the year 2017-18?
(a) Khadi clothes
(b) Honey
(c) Leather jacket
(d) Agarbatti
Answer: b

( 46 ) Question: Where was the Global Disability Summit held on July 24, 2018?
(a) London
(b) New York
(c) paris
(d) Berlin
Answer: a

( 47 ) Question: Who presided over the second meeting of the National Council on India’s Nutrition Challenges Under Poshan Mission held on July 24, 2018?
(a) Deputy Chairman of the NITI Aayog
(b) Shri Ram Vilas Paswan
(c) Mrs. Maneka Gandhi
(d) Dr. Virendra Kumar
Answer: a

( 48 ) Question: In which country, in July 2018, more than 6600 people were displaced after the under construction Xepian-Xe Nam Noy hydropower dam collapsed?
(a) Cambodia
(b) South Korea
(c) Laos
(d) Indonesia
Answer: c

( 49 ) Question: Recently, ‘Base Erosion and Profit shifting’ (BEPS) was in the news. what is this?
(a) Avoiding tax in a country where profit were earned
(b) Domestic deposits credited to foreign nationals
(c) Increasing NPAs of public sector banks and erosing profit
(d) Transfer of revenue by a company to its subsidiary company
Answer: a

( 50 ) Question: ‘Base Erosion and Profit Shifting’ (BEPS) project is started by:
(a) G-20
(b) OECD
(c) World Bank
(d) G-20 and OECD
Answer: d

( 51 ) Question: Which tea brand in eastern Assam’s Dibrugarh district, fetched Rs. 39,001 per kg at the Guwahati Tea Auction Centre (GTAC), which is the record price for orthodox teas?
(a) Manohari Gold Tea
(b) Anandini Himalaya
(c) Gardner Street
(d) Organica
Answer: a

( 52 ) Question: Which Indian football player was declared the Player of the Year 2017 by the All India Football Federation?
(a) Anirudh Thapa
(b) Jeje Lalpekhlua
(c) Sunil Chhetri
(d) Vaichung Bhutia
Answer: c

( 53 ) Question: Which of the following was laced with ‘Formalin’ recently?
(a) Fish
(b) Chicken
(c) Pig
(d) Egg
Answer: a

( 54 ) Question: In which country Prime Minister Narendra Modi on July 24, 2018 gifted 200 cows to villagers who do not yet own a cow, under the Girinka Programme.?
(a) Ethiopia
(b) Rwanda
(c) Kenya
(d) Uganda
Answer: b

( 55 ) Question:In which country Justice Tahira Safdar became first-ever woman Chief Justice of a high court ?
(a) Pakistan
(b) Bangladesh
(c) Indonesia
(d) Afghanistan
Answer: a

( 56 ) Q: Which country’s football player Mesut Özil’s decided to quit the national team due to “racism and disrespect” he faced over his Turkish roots ?
(a) South Africa
(b) France
(c) Germany
(d) Belgium
Answer: c

( 57 ) Question: According to the AT Kearney’s FDI Confidence Index 2018, India’s ranking has declined by three points. Why is India’s ranking now in 2018 index?
(a) 5th
(b) 8th
(c) 11th
(d) 14th
Answer: c

( 58 ) Question: Iran has become the second largest oil export to India between April and June 2018. Which country was India’s largest oil supplier in this period?
(a) Saudi Arabia
(b) USA
(c) Iraq
(d) Venezuela
Answer: c

( 59 ) Question: Where is the 10th BRICS Summit is being held between 25-27 July, 2018?
(a) Beijing
(b) Johannesburg
(c) New Delhi
(d) Rio
Answer: b

( 60 ) Question: According to the Public Affairs Index 2018, which are the best governed and the worst-governed states in India?
(a) Kerala and Bihar
(b) Tamilnadu and Odisha
(c) Kerala and Jharkhand
(d) Telangana and Bihar
Answer: a

( 61 ) Question: The Shekatkar committee, which was recently in the news, is related to:
(a) Combatability and defense expenditure
(b) NPA crisis and bank recapitalization
(c) Inter-State water dispute
(d) Groundwater exploitation
Answer: a

( 62 ) Question: Who will head the committee constituted by the Ministry of Home Affairs to give recommendations to stop the incidents of mob lynching?
(a) Union Home Secretary
(b) Justice M. B. Shah
(c) Union Cabinet Secretary
(d) Deputy Chairman of the NITI Aayog
Answer: a

( 63 ) Question:Pakistan’s Fakhar Zaman has just become the fastest man to reach 1000 runs in One-Day international cricket. He achieved this in:
(a) 21 ODIs
(b) 18 ODIs
(c) 16 ODIs
(d) 24 ODIs
Answer: b

( 64 ) Question: The Central Government has reduced the minimum amount required to open an account under Sukanya Samrudhi Yojana from Rs.1000 to:
(a) 500 rupees
(b) 750 rupees
(c) 250 rupees
(d) 600 rupees
Answer: c

( 65 ) Question: The National Moth Week celebrated is being celebrated between:
(a) 20-28 July, 2018
(b) 19-27 July , 2018
(c) 21-29 July, 2018
(d) 22-30 July-2018
Answer: c

( 66 ) Question: What is the mascot of the Tokyo Olympics 2020?
(a) Miraitowa
(b) Sakurasou
(c) Sakura
(d) Asagao
Answer: a

( 67 ) Question: Which of the following is related to ‘CAATSA’?
(A) It is Australian Environmental Law which bans foreign mining companies.
(B) This is a US law under which sanctions kick in against countries that purchase significant military equipment from Russia.
(C) This is a US law under which provision for the transfer of home country to illegal visa holders.
(D) This is the United Nations Convention, under which provision of refuge for refugees.
Answer: B

( 68 ) Question: Which Indian shuttler won gold at the Junior Asian Badminton Championship 2018 held at Jakarta?
(a) Aman Farrow
(b) Kiran George
(c) Alap Mishra
(d) Lakshya sen
Answer: d

( 69 ) Question: Recent no-confidence motion was debated in the Loksabha against the government led by Prime Minister Narendra Modi. Which year was the first no-confidence motion moved in India?
(a) 1955
(b) 1963
(c) 1965
(d) 1971
Answer: b

( 70 ) Question: On July 21, 2018, which country’s emergency ambulance service, operated with the assistance of India, was inaugurated by the Prime Minister Narendra Modi through video conferencing ?
(a) Nepal
(b) Afghanistan
(c) Sri Lanka
(d) Bangladesh
Answer: c

( 71 ) Question: In order to control the fake news, WhatsApp has announced that it is now limiting the number of chats where a message can be forwarded at a time. Globally, the limit is 20 chat. In India, it is 5 chats. What were the earlier limits?
(a) 100
(b) 150
(c) 200
(d) 250
Answer: d

( 72 ) Question: AT which place the Home Minister, Shri Rajnath Singh on July 21, 2016, launched the All India Expansion of Student Police Cadet (SPC) programme?
(a) Bhopal
(b) Gurugram
(c) Pune
(d) Dehradun
Answer: b

( 73 ) Question: Election Commission has decided to use ‘EVM-M3’ machine in the upcoming Rajasthan assembly election. What is the specialty of the M3 type EV Mmachine?
(a) Equipped with Self-diagnosed system for authentication of the genuineness of the machines.
(b) Biometric information of citizens of the area are installed in this machine.
(c) This machine will upload the background of each candidate which can be accessed by the voters.
(d) Machine can be used for 100 years
Answer: a

( 74 ) Question:In a first, wildlife scientists have collared a dhole, with a satellite transmitter to study the habits of the endangered species in the Mukki Range of Kanha National Park. Dhole is an:
(a) Indian wild ass
(b) Indian wild fox
(c) Indian wild pig
(d) Indian Wild Dog
Answer: d

( 75 ) Question: All but one of following options related with Gopal Das Neeraj, who recently died, are correct. Which of the option is incorrect with reference to Gopal Das Neeraj?
(a) He was conferred with Padma Vibhushan.
(b) He was conferred with Padma Shri and Padma Bhushan.
(c) He was awarded the Yash Bharti Award.
(d) He was born in Etawah, Uttar Pradesh.
Answer: a

( 76 ) Question: At which one of the following places will the 4th BIMSTEC conference be held on August 30, 2018?
(a) Dhaka
(b) Kathmandu
(c) New Delhi
(d) Colombo
Answer: b

( 77 ) Question: Where was the eighth BRICS Health Minister’s summit held on July 20, 2018?
(a) Beijing, China
(b) Moscow, Russia
(c) Durban, South Africa
(d) Brasilia, Brazil
Answer: c

( 78 ) Question: According to the UN Food and Agriculture Organization (UNFAO), what percent do livestock contribute to the global greenhouse gas emissions?
(a) 14.5 percent
(b) 19.5 percent
(c) 23.5 percent
(d) 27.5 percent
Answer: a

( 79 ) Question: Recently a woman in France was inducted as a crew member of the nuclear submarine first time. France is the third country in the world to include a woman as a crew member of a nuclear submarine. Which are the other two countries?
(a) China and USA
(b) Russia and USA
(c) China and Russia
(d) UK and USA
Answer: d

( 80 ) Question: What is the objecte of NASA’s ‘Cygnss’ satellite?
(a) Hunting the hurricane
(b) Study the structure of Mars
(c) Assessment of Earth’s water resources
(d) To find out space junk
Answer: a

( 81 ) Question: In which state the Krem Mawmluh cave, which was recently in the news, is located?
(a) Manipur
(b) Meghalaya
(c) Nagaland
(d) Jammu and Kashmir
Answer: b

( 82 ) Defence Minister Nirmala Sitharaman formally handed over how many types of indigenously built high-power multi-fuel “MADE IN INDIA” engines to the Army?
A)2
B)3
C)4
D)5
Answer: a

( 83 ) The Central government decided to set up a high level empowered panel to resolve issues plaguing the power sector and revive stressed assets.Who will head this panel?
A)Rajnath Singh
B)RS Sharma
C)Ajay Tyagi
D)Pradeep Kumar Sinha
Answer: d

( 84 ) President Ram Nath Kovind launched Sanchar Kranti Yojana in which state?
A)Odisha
B)MP
C)Chattisgarh
D)UP
Answer: c

( 85 ) The first National Skill Training Institute (NSTI) of India exclusively for women was opened in which city?
A)Pune
B)Mohali
C)Kanpur
D)Bhopal
Answer: b

( 86 ) Who will head the committee on the cleaning of the Yamuna River?
A)AK Goel
B)Pranay Kumar Saxena
C)Jawad Rahim
D)Swatanter Kumar
Answer: a

( 87 ) Which state government would implement its own food security act from October 2 this year?
A)Haryana
B)Odisha
C)Maharashtra
D)Telangana
Answer: b

( 88 ) Which state government launched Milk Mission and Bull Fair?
A)Manipur
B)Meghalaya
C)Sikkim
D)Haryana
Answer: b

( 89 ) Which digital payments company is now on an expansion spree to build a “New Retail” model to equip shopkeepers with technology ,logistics and marketing capabilities?
A)Oxigen
B)Paytm
C)Mobikwik
D)Freecharge
Answer: b

( 90 ) Who has been appointed as CEO of HSBC India?
A)Vishwas Patel
B)Joe Garner
C)Surendra Rosha
D)Antonia Simoes
Answer: c

( 91 ) President Ram Nath Kovind launched Sanchar Kranti Yojana in which state?
A)Odisha
B)MP
C)Chattisgarh
D)UP
Answer: c

( 92 ) The first National Skill Training Institute (NSTI) of India exclusively for women was opened in which city?
A)Pune
B)Mohali
C)Kanpur
D)Bhopal
Answer: b

( 93 ) Who will head the committee on the cleaning of the Yamuna River?
A)AK Goel
B)Pranay Kumar Saxena
C)Jawad Rahim
D)Swatanter Kumar
Answer: a

( 94 ) Where is the I.M.A. (Indian Military Academy) arranged?
(A) Dehradun
(B) Pithoragarh
(C) Udham Singh Nagar
(D) Almora
Answer: a

( 95 ) Which state government launched the ‘Urban Sanitation and Cleanliness Policy’ for better management of solid and liquid waste in cities?

A. Rajasthan
B. Madhya Pradesh
C. Gujarat
D. Kerala
Answer: Option C
( 96 )
The Department of Social Justice and Empowerment of this state will launch a special campaign against drug menace.

A. Uttarkand
B. Odisha
C. Haryana
D. Andhra Pradesh
Answer: Option C
( 97 ) Odisha government signed an MoU with which global organization to prevent avoidable blindness?

A. Sightsavers
B. Lifeline
C. VisioNext
D. Eyesavers
Answer: Option A
( 98 ) The Indian Coast Guard and Bangladesh Coast Guard conducted a 2 day bilateral table-top exercise on maritime pollution in which city?

A. Chittagong, Bangladesh
B. Mumbai, India
C. Dhaka, Bangladesh
D. Kolkata, India
Answer: Option D
( 99 ) Google and __________ join hands to help enterprises to build next generation business processes with Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning (ML).

A. HCL
B. Wipro
C. Infosys
D. Accenture
Answer: Option D
( 100 ) With which bank Paytm partners to launch cashless payments service in Japan?

A. SoftBank
B. Doha Bank
C. Federal Bank
D. IndusInd Bank
Answer: Option A
( 101 ) Recently, Prime Minister Narendra Modi launched projects worth 60,000 crore rupees in __________.

A. Lucknow
B. Kolkata
C. Jaipur
D. Allahabad
Answer: Option A
( 102 ) ICC, organised the ‘Sano Cricket Curry Festival’ in which city?

A. Sano
B. Tokyo
C. Shinjuku
D. Hong Kong
Answer: Option A
( 103 ) Who laid the foundation stone for permanent campus of (NSTI) for Women at Mohali, Punjab?

A. Nitin Gadkari
B. Nirmala Sitharaman
C. Dharmendra Pradhan
D. Ravi Shankar Prasad
Answer: Option C
( 104 ) Minister of State for Defence, Dr. Subhash Bhamre inaugurated a two-day Air Defence India – 2018 Seminar & Exhibition in __________.

A. Kolkata
B. New Delhi
C. Chennai
D. Bangalore
Answer: Option B
( 105 ) Name of Pakistan’s cricket player who has been elected as the next Prime Minister Pakistan.

A. Shahid Afridi
B. Wasim Akram
C. Imran Khan
D. Waqar Younis
Answer: Option C
( 106 ) The International Army Games 2018 will be opened in __________.

A. New Delhi
B. Moscow
C. London
D. Berlin
Answer: Option B
( 107 ) Which Indian player won the second consecutive international gold at Yasar Dogu International?

A. Shri Bajrang Punia
B. Shri Sushil Kumar
C. Shri Jatindra Charan Goho
D. Shri Yogeshwar Dutt
Answer: Option A
( 108 ) What are the two engines built under Center’s ‘Make in India’ programme?

A. 248 Mk-I and 118 Mk-II
B. M22 Locust and M24 Chaffee
C. CM-11 and CM-12
D. V-46-6 and V92S2
Answer: Option D
( 109 ) Who inked an MoU with SBI and Bank of Baroda for extending support to budget hotels and create jobs across levels?

A. OYO
B. ixigo
C. Yatra
D. ibibo
Answer: Option A
( 110 ) Who of the following has been conferred with the Mohun Bagan’s ‘Ratna’ award?

A. Rahim Ali
B. Sourav Das
C. Shilton Paul
D. Pradip Chowdhury
Answer: Option D
( 111 ) The Ministry of Civil Aviation introduced a technological facility for air passengers. It is named as;

A. DigiYatra
B. Blockchain Technology
C. Digishala
D. Chatbot
Answer: Option A
( 112 ) Recently, Which state government signs MoU for first cow sanctuary?

A. Kerala
B. Tamilnadu
C. Rajasthan
D. Gujarat
Answer: Option C
( 113 ) Which company has launched Electric Vehicle charging and battery swapping infrastructure initiative in Lucknow?

A. Essel Infraprojects Ltd
B. Essel Vision Productions
C. Reliance Industries
D. Ranbaxy Laboratories
Answer: Option A
( 114 ) This state government plans to implement Pranam Scheme to ensure that govt staff take care of their parents & physically challenged siblings?

A. Karnataka
B. Assam
C. Tripura
D. Odisha
Answer: Option B
( 115 ) Cherkallam Abdullah, who passed away recently, was the noted politician from which state?

A. Uttar Pradesh
B. Karnataka
C. Telangana
D. Kerala
Answer: Option D
( 116 ) Which state government plans to implement its own food security act from Oct 2, 2018?

A. Bihar
B. Telangana
C. Odisha
D. Karnataka
Answer: Option C
( 117 ) Name of the American swimmer, who sets a world record by swimming 100m backstroke in 58.00sec at the US Swimming Championship?

A. Katie Meili
B. Kathleen Baker
C. Abbey Weitzeil
D. Dana Vollmer
Answer: Option B
( 118 ) Who of the following launched a smartphone distribution scheme called ‘Mobile Tihar’ under Sanchar Kranti Yojna?

A. Sonakshi Sinha
B. Kangana Ranaut
C. Priyanka Chopra
D. Bipasha Basu
Answer: Option B
( 119 ) Surendra Rosha named as the CEO of __________.

A. HSBC
B. Standard Chattered
C. Barclays
D. Citigroup
Answer: Option A
( 120 ) American and Spanish Scientists have discovered a new shape from the Human Cells. It is in the form of;

A. Dodecagon
B. Kite
C. Annulus
D. Scutoid
Answer: Option D
( 121 ) The theme of World Day against Trafficking in Persons is;

A. Join hands against trafficking persons
B. Let’s act now to protect and assist trafficking victims
C. Responding to the trafficking of children and young people
D. Act to protect and assist trafficked persons
Answer: Option C
( 122 ) Who launched the Mission ‘Satyanishtha’, recentkly?

A. Indian Railways
B. Indian Airways
C. Indian Navy
D. Indian Police
Answer: Option A
( 123 ) Lok Sabha passed this bill which provide a death sentence for raping girls aged under 12.

A. Protection of Women Against Violence Bill, 2015
B. Criminal Law (Amendment) Bill, 2018
C. Protection of Women from Domestic Violence Act, 2005
D. Anti-Human Trafficking Bill, 2018
Answer: Option B
( 124 ) Who was conferred with the Best Actress in the Third BRICS Film Festival?

A. Bhanita Das
B. Charlize Theron
C. Yulia Peresild
D. Zhang Ziyi
Answer: Option A
( 125 ) Which firm was awarded the INFRA Icon Award in the ‘Global Energy’ category at the mid-day INFRA Icons Awards 2018, in Mumbai?

A. IOCL
B. SAIL
C. GAIL
D. ONGC
Answer: Option D
( 126 ) Which company beats TCS and becomes India’s Most Valued Company?

A. HDFC
B. ITC
C. Reliance
D. Infosys
Answer: Option C

 

Leave a Comment