Current Affairs Questions -MCQ (11-20 July, 2018)

1 ) Question: At which one of the following places did the Election Commissioner on 19th July, 2018 inaugurate the new EVM production unit?
(a) Mahendragiri
(b) Bhopal
(c) Bangalore
(d) Pune
Answer: c
2 ) Question:A world class exhibition on four eminent personalities of Bengal would be organized very soon at National Library in Kolkata at permanent basis. Who among the following are not included in these four eminent personalities?
(a) Arvindo Ghosh
(b) Rabindranath Tagore
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Shyama Prasad Mukherjee
Answer: a
3 ) Question: Prof. M.M. Salunkhe Committee is associated with:
(a) Groundwater Tapping
(b) Promoting sports in schools
(c) Examination reforms
(d) Improvement in nutrition level of children
Answer: c
4 ) Question: Where was the 17th World Sanskrit Conference held in July 2018?
(a) Bangkok
(b) colombo
(c) Vancouver
(d) Port Louis
Answer: c

5 ) Question: According to the External Affairs Minister of India, the vision of India in the Indo-Pacific region is based on ‘SAGAR’. Which one of the followings is the complete form of ‘SAGAR’?
(a) Security And Growth For All In the Region
(b) Stability And Growth For All In the Region
(c) Sustainability And Growth For All In the Region
(d) Sovereignty And Growth For All In the Region
Answer: a
6 ) Question: The ‘Delhi Dialogue’, held in Delhi on July 19, 2018 is associated with:
(a) India-EU
(b) India-ASEAN
(c) India-BRICS
(d) India-G15
Answer: b
7 ) Question: Recently Justice MB Shah SIT, formed on black money, has recommended to increase the cash holding limit from Rs 20 lakhs to
(a) Rs. 50 lakhs
(b) Rs.70 lakhs
(c) Rs.80 lakhs
(d) Rs. 1 crore
Answer: d
8 ) Question: Which two Indian celebrities have found place in the Forbes ‘World’s 100 Highest Paid Celebrities of 2018’?
(a) Shah Rukh Khan and Salman Khan
(b) Shahrukh Khan Virat Kohli
(c) Virat Kohli and Akshay Kumar
(d) Akshay Kumar and Salman Khan
Answer: d
9 ) Question: Which state has appointed Hima Das as sports ambassador?
(a) Assam
(b) Haryana
(c) Odisha
(d) Andhra Pradesh
Answer: a
10 ) Question: Which new geological age has been announced recently, which began 4200 years ago?
(a) Assamese age
(b) Manipuri age
(c) Meghalayan age
(d) Mizo age
Answer: c
11 ) Question: Which one of the following UNESCO World Heritage Sites will be featured on the new 100 Rupees note soon to be issued by the Reserve Bank of India?
(a) Rani ki Vav
(b) Himalayan Railway
(c) Valley of flowers
(d) Ellora cave
Answer: a
12 ) Question: In which event did Neeraj Chopra win gold medalat the Sotteville Athletics meet in France in July 2018?
(a) Javelin Throw
(b) Hammer Throw
(c) Discus Throw
(d) Shot Put
Answer: a
13 ) Question: According to the Bloomberg Index 2018, Jeff Bezos has become the wealthiest person in modern history. He is the founder of:
(a) Space X
(b) GE
(c) Mercedes
(d) Amazon
Answer: d
14 ) Question: In which of the following countries, the ‘iPal’ robot has been developed, which will provide friendship to lonely children?
(a) China
(b) Japan
(c) USA
(d) South Korea
Answer: a
15 ) Question: What is the ‘Jovian Infrared Auroral Mapper’ (JIRAM) which was recently in the news,?
(a) Earthquake wave measurement device
(b) Juno spacecraft equipment
(c) NASA’s Telescope installed in Chile
(d) NASA’s future mission for Mars
Answer: b
16 ) Question: The Bihar government on July 17 increased the compensation amount for acid-attack and rape survivors from Rs 3 lakh to: Survivors who are under the age of 14 would get 50 per cent more compensation.?
(a) Rs 5 lakhs
(b) Rs 6 lakhs
(c) Rs 7 lakhs
(d) Rs.10 lacs
Answer: c
17 ) Question: At which one of the following places, has the central government on July 18, 2018 approved a new medical college?
(a) Deoria
(b) Settlement
(c) Mughalsarai
(d) Mirzapur
Answer: a
18 ) Question: At which place Ligo-India Observatory will be set up?
(a) Hingoli, Maharashtra
(b) Theni, Tamil Nadu
(c) Mr. Harikota, Andhra Pradesh
(d) Chandipur, Odisha
Answer: a
19 ) Question: According to the Union Science Ministry, what was the average temperature of India in last ten years?
(a) 26 degrees Celsius
(b) 29 degrees Celsius
(c) 30 degrees Celsius
(d) 32 degrees Celsius
Answer: a
20 ) Question: Which of the following is related to the ‘CORDEX’ which was in the news recently?
(a) Generic Medicines
(b) Food safety standards
(c) Climate change
(d) Doping in sports
Answer: c

21 ) Question: FASTags, which was in the news recently, is related to:
(a) Toll Collection
(b) speed barrier
(c) Visa free travel
(d) airport security check
Answer: a
22 ) Question: At which of the following places did the bilateral talks between US President Donald Trump and Russian President Vladimir Putin take place in July 2018?
(a) Copenhagen
(b) Paris
(c) Ottawa
(d) Helsinki
Answer: d
23 ) Question: In which one of the following country’s Black Desert Archaeological site, the oldest evidence of bread was found?
(a) Egypt
(b) Jordan
(c) China
(d) spain
Answer: b
24 ) Question: In order to strengthen the National Cadet Corps and National Service Scheme, which of the following committee has been constituted by the government ?
(a) Shri Prakash Singh Committee
(b) Shri Amitabh Kant Committee
(c) Mr. Anil Swaroop Committee
(d) Mr. K.K. Paul Committee
Answer: c
25 ) Question: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the new building of the Archaeology Survey of India in New Delhi on July 12, 2018. What is the name of this building?
(a) Virasat Bhavana
(b) Dharohar Bhavana
(c) Sanskriti Bhavana
(d) Bharat Bhavana
Answer: b
26 ) Question: From which syndrome was Rani Mukerji shown suffering in the film ‘Hichki’?
(a) Tourette syndrome
(b) Parinauds Syndrome
(c) Pancoast Syndrome
(d) Post Rubella Syndrome
Answer: a
27 ) Question: The Home Ministry has further liberalised the process for granting long-term visas (LTVs) to minorities from three countries. These three countries are:
(a) Pakistan, Myanmar, Bangladesh
(b) Sri Lanka, Myanmar, Nepal
(c) Afghanistan, Pakistan and Bangladesh
(d) Afghanistan, Bangladesh and Sri Lanka
Answer: c
28 ) Question: In which one of the following countries, the local people killed 292 crocodiles to avenge villagers death?
(a) Thailand
(b) Myanmar
(c) Indonesia
(d) Laos
Answer: c
29 ) Question: How many medals did India win at the Golden Glove of Vojvodinayouth tournament at Subotica in Serbia?
(a) 14
(b) 17
(c) 19
(d) 21
Answer: b
30 ) Question: At which one of the following places, did the Prime Minister inaugurate the 340-km long Purvanchal Expressway project on July 14, 2018?
(a) Patna
(b) Varanasi
(c) Azamgarh
(d) Gorakhpur
Answer: c
31 ) Question: At which one of the following places, did the President participate in the ‘Shiromani Kabir Prakash Divas’ event held on July 15, 2018?
(a) Amritsar, Punjab
(b) Fatehabad, Haryana
(c) Maghar, Uttar Pradesh
(d) Vigyan Bhawan, Delhi
Answer: b
32 ) Question: At which one of the following places did the Prime Minister Narendra Modi dedicate the the Bansagar canal project to the nation?
(a) Hardoi
(b) Azamgarh
(c) Mirzapur
(d) Sonbhadra
Answer: c
33 ) Question: How many beaches of India will be given the Blue Flag Certificate?
(a) 10
(b) 11
(c) 12
(d) 13
Answer: d
34 ) Question: At which one of the following places of Pakistan, a seventh century statue of iconic Buddha, in which he is shown sitting, was restored with the assistance from Italy?
(a) Taxes
(b) Hyderabad
(c) Jehanabad
(d) Peshawar
Answer: c
35 ) Question:India is buying Mattala airport, which is said to be world’s emptiest airport, in its battle for territorial dominance with China. In which country is this airport situated?
(a) China
(b) Sri Lanka
(c) Iran
(d) Bangladesh
Answer: b
36 ) Question: Who is the second youngest player to score in a FIFA World Cup final, after Pele for Brazil in 1958?
(a) Luka Modric
(b) Eden Hazard
(c) Ashley Young
(d) Kylian Mbappe
Answer: d
37 ) Question: According to the Bloomberg Billionaires Index, Mukesh Ambani became the richest person of Asia surpassing:
(a) Li Shing
(b) Jack Ma
(c) Li Shu Ki
(d) Wang Jialin
Answer: b
38 ) Question: How many medals did India won in the World Junior Wushu Championship 2018 held in Brazil?
(a) Nine medals including four silver and five bronze
(b) Nine medals including one gold, four silver and four bronze
(c) Nine medals including five silver and four bronze
(d) Nine medals including three silver and six bronze
Answer: a
39 ) Question: According to a recent report, Golden Jackal is getting out of its habitat due to the destruction of mangrove forests in the Bandar Reserve Forest. In which state is the Bandar Reserve Forest located?
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Karnataka
(d) Kerala
Answer: b
40 ) Question: Who was awarded with the Golden Ball award in the FIFA World Cup 2018?
(a) Harry Kane
(b) Luka Modric
(c) Eden Hazard
(d) Antonio Grizman
Answer: b
41 ) Question: Who won Wimbledon Women’s Singles title 2018 by defeating Serena Williams?
(a) Angelique Kerber
(b) Simona Halep
(c) Carolina Wozniacki
(d) Garbiñe Muguruza
Answer: a
42 ) Question: Which one of the followings has decided to buy 51 per cent stake in Debt ridden IDBI Bank?
(a) State Bank of India
(b) Reliance Industries
(c) LIC
(d) EPFO
Answer: c
43 ) Question: Which state on July 15, 2018 launched ‘Paudhagiri’ campaign to increase forest cover in the state?
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh
(d) Haryana
Answer: d
44 ) Question: Jack Guy Lafontant recently resigned as Prime Minister of which country?
(a) Somalia
(b) Netherlands
(c) Haiti
(d) Ethiopia
Answer: c
45 ) Question: What are murukku,’ ‘vadai,’ and ‘adhirasam’, which were recently in the news?
(a) Tribes of Tamil Nadu
(b) Three new plant species discovered in the Western Ghats
(c) Prasad offered in temples of Tamil Nadu
(d) Different forms of Kathakali dance
Answer: c
46 ) Question: Neelakurinji, which blooms once in every 12 years, was recently in the news. At which place will these shrubs will bloom in the month of July 2018 after 2006?
(a) Western Ghats
(b) Sunderban
(c) Andaman and Nicobar Islands
(d) Himalaya foothills
Answer: a
47 ) Question: Kwatha Khunou was in the news due to so called relocation of border pillar at Myanmar border. In which state is Kwatha Khuno border village located?
(a) Nagaland
(b) Mizoram
(c) Manipur
(d) Arunachal Pradesh
Answer: c
48 ) Question: At which place has the Australian researchers uncovered the world’s oldest biological colour pink pigments?
(a) Storm Desert
(b) Desert of the Sahara
(c) Namib Desert
(d) Thar Desert
Answer: b
49 ) Question: Six workers were died on July 12, 2016 after inhaling carbon monoxide at the Gerdau Steel Industries in Tadipatri. In which state is this industry located?
(a) Andhra Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Tamilnadu
(d) Odisha
Answer: a
50 ) Question: In which state was the traditional frog dance ‘Bengai Nacha’ was organized to appease Indra for rain?
(a) Odisha
(b) Chhattisgarh
(c) West Bengal
(d) Karnataka
Answer: a
51 ) Question: Hima Das created history by becoming the first Indian woman to win a gold at the IAAF World Under- 20 Athletics Championships in Tempere, Finland on July 12, 2018. She clinched gold in:
(a) 200 meters
(b) 100 meters
(c) 400 meters
(d) 1000 meters
Answer: c
52 ) Question: What is ‘Anayoottu‘ in the news recently?
(a) Boat race in Kerala
(b) Elephants feast
(c) Martial arts of Kerala
(d) Classical dance of Kerala
Answer: b
53 ) Question: Recently, which Metropolitan Police has formed an all women police squad named ‘The Winners’ to combat and prevent crimes like molestation, eve-teasing etc.?
(a) Delhi Police
(b) Mumbai Police
(c) Kolkata Police
(d) Chennai Police
Answer: c
54 ) Question: Which state recently drafted Private Conservancy Rules for the establishment of Wildlife Private Conservancy?
(a) Karnataka
(b) Chhattisgarh
(c) Madhya Pradesh
(d) Odisha
Answer: a
55 ) Question: Which committee, constituted by the Rajya Sabha Speaker has recommended the automatically termination of membership of the willful offenders?
(a) Subhash Kashyap Committee
(b) Jairam Ramesh
(c) V.K. Agnihotri
(d) PDT Teacher
Answer: c
56 ) Question: Where did the RISE International Tech Conference was held in July 2018?
(a) Beijing
(b) Hong Kong
(c) Singapore
(d) Tokyo
Answer: b
57 ) Question: What is ‘Novichok’ which was in the news recently?
(a) Russia’s largest football field
(b) Russian warship that India has decided to purchase.
(c) Nerve Agent
(d) Name of train which will run between Russia and China.
Answer: c
58 ) Question: Which of the following actress was conferred with Japan’s ‘Premium Imperiali’, one of the world’s lucrative art awards?
(a) Catherine Deneuve
(b) Jennifer Lawrence
(c) Nicole Kidman
(d) Meryl Streep
Answer: a
59 ) Question: Dada J.P. Was Vaswani, who died recently, was ?
(a) A spiritual guru
(b) A world famous sculptor
(c) Owner of jewellery company
(d) Ayurvedic Doctor
Answer: a
60 ) Question: According to the World Bank, India has become the sixth largest economy in the world surpassing France at the end of 2017. What was the GDP of India at the end of 2017?
(a) 2.397 trillion dollars
(b) 2.597 trillion dollars
(c) 3.197 trillion dollars
(d) 3.397 trillion dollars
Answer: b
61 ) Question: Indian Navy vessel INS Sumitra is the first warship to enter the Sabang Port. In which country is the Sabang Port located?
(a) Malaysia
(b) Philippines
(c) Indonesia
(d) Mauritius
Answer: c
62 ) Question: Which of the following telecommunication companies has launched its first internet telephony service called ‘Wings’?
(a) BSNL
(b) MTNL
(c) reliance live
(d) Airtel
Answer: a
63 ) Question: What was the theme of World Population Day 2018?
(a) Family Planning – Empowering People
(b) Invest in teenage girls
(c) Universal access to reproductive health services
(d) Family planning is human rights.
Answer: d
64 ) Question: Who represented India in the third inter-governmental meeting of experts organized by UNCTAD on July 10-11, 2018 in Geneva?
(a) Mrs. Smriti Irani
(b) Shri Ram Vilas Paswan
(c) Mrs. Maneka Gandhi
(d) Mr. Piyush Goyal
Answer: b
65 ) Question: Which country’s diplomats have announced to wear khadi on the occasion of their national day?
(a) Serbia
(b) UK
(c) Montenegro
(d) spain
Answer: c
66 ) Question: Which of the following states has approved the ‘Seema Darshan’ project on July 10, 2018?
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Uttarakhand
(d) Punjab
Answer: a
67 ) Question: Which country has recently returned the bear named ‘Rangila’, which had been smuggled to that nation in December 2017?
(a) Nepal
(b) Bangladesh
(c) Pakistan
(d) Myanmar
Answer: a
68 ) Question: ‘The Eat Right Movement’ has been started by:
(a) Union Ministry of Consumers
(b) FSSAI
(c) Food Corporation of India
(d) Medical Council of India
Answer: b
69 ) Question: Which is the first state of the country which has signed MOU with Microsoft to give digital training to 95000 students of government colleges?
(a) Rajasthan
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Punjab
Answer: a
70 ) Question: In which of the following countries, fossils of the first giant Dinosaur, which has been named ‘Ingentia Prima’, was found?
(a) Japan
(b) South Africa
(c) argentina
(d) Italy
Answer: c
71 ) Question: Which of the followings was ranked fourth in Lonely Planet’s ‘2018 Best in Asia’?
(a) Western Ghats
(b) Himalayan region
(c) Sunderbans
(d) Goa
Answer: a
72 ) Question: Where will the 106th Indian Science Congress be held?
(a) Hyderabad
(b) Kanpur
(c) NOIDA
(d) Jalandhar
Answer: d
73 ) Question: Which state got highest ranking in the State Ease of Doing Business ranking released by the Department of Industrial Policy and Promotion?
(a) Maharashtra
(b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh
(d) Telangana
Answer: c
74 ) Question: With which country did India sign ‘Early Harvest Package’ agreement to upgrade CEPA?
(a) United Kingdom
(b) Israeli
(c) South Korea
(d) USA
Answer: c
75 ) Question: Which state has recently announced the annual dope test of its employees and police force?
(a) Punjab
(b) Assam
(c) Nagaland
(d) Haryana
Answer: a
76 ) Question: In which cave of Thailand, 12 members of the Wild Boer football team and coach were trapped?
(a) Kartchner Caverns
(b) Dongzhong Cave
(c) Carlsbad Caverns
(d) Tham Luang Cave
Answer: d
77 ) Question: Why ‘Shadmridangam’ was in the news recently?
(a) It was recently awarded patent.
(b) Recently it received GI tag.
(c) It was rewarded by the UN
(d) It has been granted UNESCO intangible heritage status.
Answer: a

 

78 ) Question: Boris Johnson recently resigned from the post of:
(a) US Finance Minister
(b) British Foreign Minister
(c) Director General of World Health Organization
(d) President of the European Union
Answer: b
79 ) Question: Which of the followings has for the first time in 76 years since it came into being, entered into a Memorandum of Understanding (MOU) with a foreign counterpart on July 10, 2018?
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) Election Commission
(d) Comptroller and Auditor General
Answer: b

Leave a Comment