Objective Current Affairs Questions 22 October 2018

1) 7th Meeting of Education Ministers of SCO Member States held in Which Country?
A) Tajikistan
B) Kyrgyzstan
C) Uzbekistan
D) Kazakhstan
Answer: D

2) Parliamentary panel to examine functioning of Which Ministry?
A) Ministry of Chemicals and Fertilizers
B) Employees Provident Fund Organisation
C) Ministry of Civil Aviation
D) Ministry of Coal
Answer: B

3) Who announces award in Netaji Subhash Chandra Bose’s name?
A) Narendra Modi
B) Manmohan Singh
C) Inder K. Gujral
D) H.D. Deve Gowda
Answer: A

4) Europe, Japan send spacecraft on 7-Year Journey to Which Planet?
A) Venus
B) Earth
C) Mercury
D) Jupiter
Answer: C

5) Which City is to be renamed as Shyamala?
A) Mandi
B) Manali
C) Dharamshala
D) Shimla
Answer: D

6) Who is the author of the book Indian Sports: Conversations and Reflections?
A) Frank Duckworth
B) Vijayan Bala
C) Abid Ali Kazi
D) Philip Bailey
Answer: B

7) Who has announces retirement from all forms of Cricket?
A) Praveen Kumar
B) MS Dhoni
C) Rohit Sharma
D) Ravindra Jadeja
Answer: A

8) India’s longest river bridge to be built on Brahmaputra river in Which State?
A) Bihar
B) Andhra Pradesh
C) Assam
D) Madhya Pradesh
Answer: C

9) World Wrestling Championship has recently begun at ________.
(a) Santiago
(b) Bratislava
(c) Bucharest
(d) Haryana
(e) Budapest
Ans.(e)

10). _______ has recently won the US’ Presidential Medal for her work against sex slavery and labor exploitation.
(a) Nadia Murad
(b) Sunita Williams
(c) Minal Patel Davis
(d) Anna Burns
(e) Mrinal Pandey
Ans.(c)

11). Who will receive the prestigious Carnot Prize from the Ivy League University of Pennsylvania?
(a) Gita Gopinath
(b) Nikey Heley
(c) M J Akbar
(d) Arun Jaitley
(e) Piyush Goyal
Ans.(e)

12). Who has been elected as the Treasurer of the World Steel Association (worldsteel)?
(a) Ratan Tata
(b) Sajjan Jindal
(c) Natarajan Chandrasekaran
(d) Anil Agarwal
(e) Lakshmi Mittal
Ans.(b)

13). Which of the following Indian city is hosting the fourth edition of Global Partners’ Forum in December 2018?
(a) New Delhi
(b) Goa
(c) Mumbai
(d) Gandhinagar
(e) Visakhapatnam
Ans.(a)

14). Which of the following regulatory body has announced more measures to increase liquidity flows to the non-banking financial companies?
(a) SEBI
(b) RBI
(c) CIBIL
(d) IMF
(e) IRDAI
Ans.(b)

15). European and Japanese space agencies have sent an Ariane 5 rocket carrying two probes into orbit for a joint mission to __________.
(a) Titan
(b) Mars
(c) Venus
(d) Mercury
(e) Moon
Ans.(d)

16). Bajrang Punia will be India’s best bet for a medal in ongoing World Championship in Europe. He belongs to _____.
(a) Weightlifting
(b) Boxing
(c) Wrestling
(d) Judo
(e) Javelin throw
Ans.(c)

17). In which of the following field The Carnot Prize is given?
(a) Distinguished contributions in UN
(b) Distinguished contributions and research in Economics
(c) Distinguished contributions in International peace
(d) Distinguished contributions to energy policy
(e) Distinguished contributions in Space Programs
Ans.(d)

18). Shahi Litchi of _______ recently got a GI tag.
(a) Bihar
(b) Madhya Pradesh
(c) Odisha
(d) Uttar Pradesh
(e) Telangana
Ans.(a

Leave a Comment